德国马普地外物理所S.Komossa教授讲解宇宙中的超大质量黑洞

2019-01-08 09:09:26 曹晨 点击:

7月16日,我们有幸邀请到德国马普地外物理研究所(MPE)的著名天文学家 Stefanie Komossa 教授为同学们及广大公众作以“猎寻超大质量黑洞的宇宙之旅”为主题的天文科普报告(英文)。欢迎感兴趣的同学老师及广大市民踊跃参加!

报告主题:Hunting Supermassive Black Holes -- A Journey Through the Universe

猎寻超大质量黑洞的宇宙之旅

报告时间:2009年7月16日 晚 19:00

报告地点:山大威海分校网络楼报告厅

主讲人:Stefanie Komossa 教授 德国马普地外物理所(MPE)

报告内容简介:Black holes are perhaps the most exotic astrophysical objects. This talk introduces the amazing properties of black holes, and then takes the audience on a journey through the universe. We will see the dance of stars around the massive black hole at the heart of our own galaxy, and will learn about the secret of quasars, the most luminous long-lived objects in the universe. We will witness black holes swallowing whole stars, and hear about gigantic cosmic collisions. The talk ends with time-travelling into the early universe, where the first black holes and quasars formed.

附:主讲人简介:Stefanie Komossa,女,现为德国马普地外物理所(MPE)研究人员,德国马普学会(MPG)特聘教授。她是活动星系核研究领域内极为活跃的学者,尤其在双黑洞、反冲黑洞、X射线耀发星系和暖吸收体的研究中做出了开创性的工作,对窄线赛弗特I型星系的系列研究也引起了广泛关注。她多次应邀在国际学术会议上做特邀报告及担任科学组委会成员,多次应邀做著名国际学术刊物的审稿人。